Historie pivovaru Purkmistr

Plzeň = (také) Pivo, ale Pivo ≠ (jenom) Prazdroj

pivovar-purkmistr-pivo insta zmenšenéDnešní Plzeň (německy Pilsen) je synonymem pro kvalitní pivo – pojmy pils nebo pilsner se dokonce staly mezinárodně užívaným obecným pojmenováním pro typ piva, které má svůj původ právě v našem městě. Už středověcí měšťané (tedy osoby, které ve městě vlastnily alespoň jeden dům) byli obdařeni tzv. várečným právem, které jim umožňovalo v domě vařit pivo nejen pro vlastní spotřebu, ale i na prodej, a také ho mohli ve vstupní hale domu, tzv. mázhauzu, prodávat. Kvalita piva byla však po celá staletí poměrně nevyrovnaná a věhlas plzeňského piva, jak je známe dnes, má svůj počátek teprve na sklonku první poloviny 19. století, kdy vzniká plzeňský Měšťanský pivovar jako společný podnik právovárečných měšťanů, od něhož dnešní společnost Plzeňský Prazdroj odvozuje svůj původ.

Rádi bychom Vás ale přesvědčili, že Prazdroj není synonymem pro pivo jako takové – tedy, že v Plzni můžete přijít na chuť i jiným místním značkám.

Výroba piva

PURKMISTR® – pivo z nejstaršího pivovaru v Čechách

K zahájení výroby nás dovedlo přesvědčení, že je načase opět vařit pivo klasickým českým způsobem. Zároveň jsme chtěli připomenout i nejstarší pivovar v českých zemích – pivovar v Domažlicích, který vyráběl pivo stejné značky. V době nedávno minulé došlo k zániku tohoto pivovaru, a proto jsme se rozhodli značku obnovit. Pivo je vařeno podle tradičních receptur z několika druhů sladovnického ječmene nejvyšší kvality a z chmele ze žatecké pěstitelské oblasti.

Pivo vaříme klasicky rmutováním, kdy výroba jedné várky trvá 1 den. Hlavní kvašení pak probíhá v pivovarských sklepích v otevřených kvasných kádích 7–9 dní. Při hlavním kvašení vzniká v pivě alkohol a uvolňuje se oxid uhličitý. Po hlavním kvašení klesají kvasnice na dno a pivo se přečerpává do 13 ležáckých tanků, kde zraje 1 měsíc (některé speciály, jako např. jubilejní piva, i déle) a poté je podáváno ke konzumaci.

pivovar-purkmistr-p1000455Pivo podáváme nefiltrované a nepasterizované, aby se v něm zachovaly všechny původní výživné látky. Pivo sice na první pohled vypadá jako mírně zakalené a méně průzračné než piva filtrovaná, ale právě díky tomu obsahuje výhradně přírodní látky (vysoký obsah vitamínů řady B, cukry, kvasinky atd.), je hutnější a působí velmi blahodárně na lidský organizmus.

K vaření používáme plzeňskou měkkou vodu, která je bez jakýchkoliv příměsí a již více než jeden a půl století slouží v Plzni k vaření proslaveného „plzeňského“.